• Καλέστε μας: 210 3636578
  • Email: info@izima.gr
  • Βρείτε μας: Ιπποκράτους 6, 106 79, Αθήνα

Follow us:    ΕΣΠΑ

2 μικρές λέξεις  1 τέχνη Origami
11-11-2020 | 2897

Στα ιαπωνικά oru σημαίνει διπλώνω και kami χαρτί.

Το origami λοιπόν, είναι η τέχνη της χαρτοδιπλωτικής. Μια εικαστική τέχνη αλλά και ένας μοναδικός τρόπος διασκέδασης, που ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 790μ.Χ. περίπου, όταν μεταφέρθηκε το χαρτί από την Κίνα με βουδιστές μοναχούς.

Χρησιμοποιώντας ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτί (συνήθως 15x15εκ) και συνδυάζοντας μια σειρά τσακίσεων και διπλωμάτων μπορείς να δημιουργήσεις όσα σχέδια θελήσει η φαντασία σου! Μια τέχνη που δε σταματάει να σε εκπλήσσει, μιας και έχει εφαρμογές σε πάρα πολλούς τομείς: από τα μαθηματικά, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, τη διαστημική μέχρι και τη νανοτεχνολογία!

Το σύμβολο του origami είναι το πουλί γερανός, που θεωρείται ένα από τα ιερά ζώα στην Ιαπωνία (όπως ο δράκος και η χελώνα). Συμβολίζει την καλή υγεία, την ευτυχία και την ειρήνη. Ένας παλιός ιαπωνικός μύθος λέει ότι, αν κάποιος διπλώσει χίλιους γερανούς από χαρτί, μπορεί να ζητήσει την εκπλήρωση μιας ευχής από το ιερό αυτό πουλί, καθώς ο γερανός μπορεί να χαρίσει μακροζωία, καλή υγεία και να γιατρέψει κάθε αρρώστια!

Όλοι μπορούν να ασχοληθούν με την τέχνη αυτή, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, και χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες ή δεξιότητες. Υπάρχουν σχέδια με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ξεκινώντας από το καραβάκι ή τη σαΐτα (που όλοι μας έχουμε διπλώσει κάποια στιγμή) μέχρι τα κινούμενα origami ή πιο πολύπλοκα κομμάτια που μπορεί να έχουν και 200-300 τσακίσεις το ένα!

Έτσι το origami συμβάλει όχι μόνο στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας, αλλά και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης!

 

Αφήστε λοιπόν ελεύθερη τη φαντασία σας, πάρτε ένα κομμάτι χαρτί (από εφημερίδα, περιοδικό, κόλλα Α4, χαρτάκι post it ακόμα και χαρτοπετσέτα!) και φτιάξτε το δικό σας ξεχωριστό χάρτινο κόσμο!